Vydejte se do Veselí nad Lužnicí

Veselí nad Lužnicí je místem, které mnozí cyklisté, ale i turisté a vodáci považují za výchozí bod pro jejich výletní cíle. V této oblasti objevíte tolik zajímavých míst, že se do těchto míst budete rádi navracet. Nejlákavější jsou pro zdejší návštěvníky hlavně cyklostezky. Veselsko je cyklostezkami doslova protkáno a námětů pro výlet je to opravdu mnoho. Touto cestou si Vám dovolíme nabídnout některé cyklotrasy, které určitě stojí za shlédnutí.

Veselsko je krajinou rovinatou a je součástí Třeboňské pánve. Proto se sem vydávají hlavně nenároční cyklisté, senioři nebo rodiny s malými dětmi. Zdejší oblast Vás určitě zaujme svou neuvěřitelnou rozmanitostí. Střídají se tu louky a lesy s rybníky, říčkami a potoky, Třeboňsko je řídce obydlenou chráněnou krajinnou oblastí a pochopitelně tu nejsou žádné velké průmyslové objekty.

První zajímavá trasa na cyklovýlet směřuje z Veselí nad Lužnicí po červené turistické značce do Třeboně. Nejedná se sice o klasickou cyklostezku, a právě proto zde potkáte cyklistů poměrně málo a budete mít více klidu při rozjímání nad zdejšími přírodními krásami. Cesta vede podél hrází rybníků Nadějské rybniční soustavy a budete určitě mile překvapeni, o jaký pěkný úsek pro cyklovýlet se jedná. Obdivovat můžete krásu rybníků Rod, Víra, Láska, Překvapil, Potěšil, Naděje, na vlastní oči uvidíte zajímavé pískové přesypy u Vlkovských pískoven, můžete tu obdivovat krásu největšího českého rybníka Rožmberk a město Třeboň jistě netřeba představovat.

Druhým tipem je značená cyklostezka z Veselí nad Lužnicí do Kardašovy Řečice a dále kolem ybníka Holná s ostrůvkem Naxos, k zámku Jemčina, do obce Stará Hlína a Stříbřec. Před Vámi se bude otevírat malebná krajina podél Nežárky, kterou můžete obdivovat i po cestě se zelenou turistickou značkou, vedoucí kolem samoty Pávek a samoty Šticha. Mohli byste navštívit i nově zrekonstruovaný objekt zámku ve Stráži nad Nežárkou a Vaše putování uzavřít třeba koupáním u rybníka Hejtman v Chlumu u Třeboně. Působivou cyklostezkou je i ta z Veselí nad Lužnicí do Ponědrážky, do obce Lišov, dále k rybníku Dvořiště, přičemž se pak můžete rozhodnout, zda budete směřovat do Hluboké nad Vltavou, nebo do Českých Budějovic. Z Veselí nad Lužnicí byste mohli zamířit i směrem severozápadním, do Soběslavi a posléze do Bechyně. Z Bechyně byste mohli zamířit do obce Stádlec, v údolí nad řekou Lužnicí byl postaven unikátní řetězový most, který původne sloužil na Vltavě u Podolska, a odtud byl v roce 1975 převezen, protože musel ustoupit nově vznikající Orlické přehradě. Z Veselí se můžete vydat i na zříceninu hradu Choustník, do Chýnovské jeskyně a do města Tábor. Lákadel je tu skutečně nepřeberné množství, takže pokud se do těchto míst chystáte, určitě neváhejte.

Čtěte také: Vydejte se s námi na cyklovýlet do Veselí nad Lužnicí

Turistický magazín