Dovolená na Třeboňsku nejen pro rodiny s dětmi

Třeboňsko patří mezi nejpozoruhodnější krajiny naší země, její rozmanitost nabízí bohaté zážitky jak pro pěší turisty, tak i pro cyklisty. Je doslova ideálním místem pro trávení dovolené, nebo víkendové pobyty, ať už se ubytujete v hotelu, v penzionu, nebo třeba jen v kempu pod stanem. Je to svět staletých rybníků, prosluněných luk, rozlehlých lesů a poklidných malebných vesniček. Na Třeboňsku se setkáte i s mnoha historickými objekty a jelikož je reliéf zdejšího terénu rovinatý, je tato část země oblíbena především v řadách nenáročných turistů, cyklistů, nebo rodinami s malými dětmi.

Z památek bychom mohli vyzdvihnout v první řadě samotné město Třeboň, které se může pyšnit moderními Bertinými lázněmi, prostornými lázněmi Aurora s rozsáhlým lesoparkem, historickými objekty v centru města, pěkným zámkem s přilehlým parkem, pivovarem Regent a Schwarzenberskou hrobkou u rybníka Svět. Kdo jednou do Třeboně zavítá, jistě si jej zamiluje a bude se sem rád vracet, a to i třeba mimo letní sezónu. Z okolí Třeboně může být zajímavým tipem pro Vaše výlety i rekonstruovaný pěkný zámek ve Stráži nad Nežárkou, pohraniční skanzen u Borovan, vesnické muzeum v Kojákovicích, nebo třeba loutkářské muzeum v obci Záluží.

Krajina Třeboňska je přímo protkána mnoha turistickými cestami a stezkami pro cyklisty, a je zde i několik naučných stezek. Velmi příjemná naučná stezka vede kolem rybníka Svět a jmenuje se Cesta kolem Světa, dalšími stezkami jsou kupříkladu Rožmberk a Okolo Třeboně. Poslední dvě jmenované stezky vedou podél největšího Českého rybníka Rožmberk, jehož krásu si rozhodně nenechte ujít. Zajímavá naučná stezka je i Červené blato, nedaleko Suchdola nad Lužnicí. Třeboňsko je rovněž rájem vodáků. Řeka Lužnice je jednou z nejkrásnějších našich řek, její horní tok tvoří víceméně jemný písek, který se tu také v minulosti těžil v pískových lomech. Lužnici vyhledávají hlavně vodáci začátečníci, nebo skupiny dětských putovních táborů. Na Třeboňsku je v provozu i mnoho kempů a přírodních koupališť, například pláž Ostende u rybníka Svět, rybník Hejtman v Chlumu u Třeboně, nebo Staňkovský rybník.

Milovníkům přírody, turistům a cyklistům můžeme doporučit tyto následující trasy: Jednu z nejzajímavějších cest podél hrází rybníků Nadějské rybniční soustavy, která začíná ve Veselí nad Lužnicí, a která končí v obci Lužnice, potažmo u rybníka Rožmberk, nebo v Třeboni. Další putování s batohem na zádech nebo na kole byste mohli podniknout po červené značce z Chlumu u Třeboně podél rybniční soustavy až do obce Stříbřec a do Stráže nad Nežárkou. Velice působivou trasou na pěkný výlet pěšky i na kole je cesta z Lásenice do Stráže nad Nežárkou a k zámku Jemčina. A kdo má zájem, může po zelené značce pokračovat podél řeky Nežárky až do Veselí nad Lužnicí. Třeboňsko má každému co nabídnout a jakmile uvidíte tuto rozmanitou krajinu na vlastní oči, možná budete velice mile překvapeni.

Čtěte také: Dovolená na Třeboňsku

Turistický magazín